آقای محسن برجاس درمورد تغدیه در دو ومیدانی مواردی را ذکر کردند :
تغذیه مناسب ورزشکاران رشته دوومیدانی
ورزشکاران دوومیدانی به منظور پیشگیری از ضعف وناتوانی در هنگام تمرینات ومسابقات باید به موضوع تغذیه ودریافت کالری توجه لازم را داشته باشد. همیشه این سوال هست که قبل از مسابقه یادرزمان مسابقه وپس ازتمرین یامسابقه چه باید بخورند.آن چیزی که ورزشکار در هرروزمی خوردخود به خودبر قابلیت های ورزشی او اثر می گذارد. هرچند به عنوان یک قانون کلی درورزش ۶۰-۷۰ درصد انرژی باید ازکربو هیدرات و۲۰-۳۰ درصد ازچربی و۵-۱۰ درصد از پروتئین باشدولی جهت تنوع وتفاوت ظریف مواد رشته دوومیدانی موارد زیراشاره می شود.
فاکتورهای غذایی مهم در مواد دوومیدانی :
دوهای سرعت:فسفات٬منیزیم٬ویتامین ٬مولتی ویتامین٬روی٬کلسیم.
دوهای نیمه استقامت:فسفات٬کلسیم٬آهن٬ویتامین ٬ اسید فولیک٬مولتی ویتامین.
دوهای استقامت:آهن٬کلسیم٬ویتامین ٬مولتی ویتامین٬ویتامین ٬ویتامین ٬فسفات.
پرتاب ها:روی٬منیزیم٬مولتی ویتامین فسفات.
پرش ها:کلسیم٬روی٬منیزیم٬مولتی ویتامین.
صبحانه:آب میوه تازه(یک لیوان)٬ماست کم چربی٬نان صبحانه به همراه یک لیوان شیر٬مرباوعسل.تخم مرغ٬پنیرکم چربی٬یک لیوان آب میوه تازه٬نان صبحانه به همراه یک لیوان شیر ٬غلات گرم .
نهار:خوراک ماهی ٬مرغ یا گوشت به مقدار ۲۰۰ گرم٬آبگوشت٬سبزی خوردن به مقدار دلخواه سالاد فصل٬ماست شیرین٬میوه.
شام:سوپ سبزیبا گوشت٬مرغ یا گوشت۱۸۰گرم٬خوراک ماهی٬لوبیا پخته یاعدس پخته٬سالاد، ماست شیرین.
تغذیه بین وعده های غذاهای اصلی:
یک لیوان شیر٬نان برشته ومربا٬ساندویچ مربا یاعسل٬میوه ٬بیسکویت.قبل از مسابقه حجم تمرین باید کم باشد ومصرف کربو هیدراتها راافزایش داد٬سعی کنید روزانه حداقل ۲تا۳لیتر(۸تا۱۲)لیوان مایعات بنوشید٬در روز مسابقه غذای خودرا۳تا۴ ساعت قبل از مسابقه بخوریدودر ضمن آشامیدن آب رافراموش نکنید. پس از مسابقه لازم است که کاهش ذخایر بدن خود رابا مصرف کربو هیدرات جبران نماییدوآب به مقدار کافی میل کنید ٬نباید صبر کنید تا احساس تشنگی به شما دست دهد وآنموقع اقدام به نوشیدن آب نمایید.
تغذیه در دوهای مسافت بالا (دوهای استقامتی)
ویژگیهای دوهای استقامتی
پیش زمینه
ورزشکارانی که به دوهای استقامتی می پردازند سالانه در مسابقات بامسافتهای مختلف شرکت می کنند که شایعترین و معمول ترین آنها مسافتهای 10 کیلومتر، 15 کیلومتر، نیم ماراتن و ماراتن است. دوی 10 هزار متر در داخل استادیوم برگزار می گردد در حالیکه سایر دوهای مسافت بالا در جاده و یا نواحی صحرایی و ... برگزار می شود. در دوهای همگانی با مسافت بالا اقشار مختلف جامعه چه ورزشکاران ورزیده و نخبه و چه ورزشکاران عادی و نیمه آماده از طیفهای مختلف شرکت می کنند. لازم است بدانید که دوهای با مسافت بیشتر مثل 50 مایل، 100 کیلومتر و 100 مایل هم وجود دارد.مدت نسبتاً زیادی لازم است که یک ورشکار در دوهای مسافت بالا به اصطلاح جا بیافتد و ورزیده گردد لذا اغلب این دوندگان نخبه میانگین نسبی حدود 30-25 سال دارند. در حالیکه در سطح غیر ورزیده و در سطح جامعه شما هم افراد نوجوان و هم سنین بالا را که بطور گاه گاه به دویدن های با مسافت بالا می پردازند مشاهده می کنید.
تمرین
دوندگان تفریحی اصولا برای تناسب اندام و افزایش سطح سلامتی ورزش می کنند و گاه گاهی برای تفریح به مسابقات دوهای همگانی که گاه مسافت بالا دارد می پردازند. این ورزشکاران در صورتی که روزانه به دویدن بپردازند امکان دارد در هفته مسافتی معادل 20 کیلومتر را بدوند. ورزشکاران حرفه ای و آماده بسیار بیشتر از این مقدار در هفته خواهند دوید و به ورزشهای کمکی مثل دویدن در آب، کنترل وزن با ورزشهای خاص و دویدن مسافتهای بالا درهر بار تمرین خواهند پرداخت.
رقابت
ورزشکاران حرفه ای سالیانه در مسابقات متعدد با مسافتهای گوناگون شرکت می کنند. بسیاری از این ورزشکاران بطور هفتگی در فصل تابستان به تمرین های جاده ای و در فصل زمستان به ورزش و تمرین سالنی برای حفظ آمادگی می پردازند و هر مسابقه را یک تمرین سخت به حساب می آورند. دوندگان ماراتن بعید است که در طول سال بیش از 2 بار به انجام این مسابقه بپردازند و حداکثر 2 بار در سال به مسابقه ماراتن خواهند پرداخت. ورزشکاران تفریحی هم امکان دارد به مسابقات و تمرین های دسته جمعی یا تفریحی با مسافتهای کم یا زیاد بپردازند.
ویژگی های بدنی
دوندگان مسافت های بالا معمولا چربی بدنی کمی دارند و این امر به آنها کمک می کند که وزن کمتری را در طول مسافتهای بالا تحمل کنند و لذا موفق تر باشند. بسیاری از ورزشکاران ورزیده در این ورزش وزن کمی دارند
مسئول روابط عمومی هیئت : مهدی نیک بخت
- ۹۵/۰۱/۱۳