هیات دومیدانی شهرستان شاهین دژ

  • ۰
  • ۰

جناب آقای محسن برجاس مسئول هیئت دوی میدانی در مورد استعداد یابی در ورزش دو و میدانی مواردی را ذکر کردند .
:point_down::point_down:
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که استعداد یابی پایه و اساس ورزش قهرمانی و حرفه ای می باشد. و اینکه استعداد یابی در چه سنی باید انجام شود؟؟؟
استعدادیابی اولین قدم پیشرفت به سوی قهرمان موفق در سطوح مختلف است .در شناسائی نخبگان جوان دو و میدانی  ، یعنی آنهایی که درطی یک دوره طولانی،  احتمال بیشتری برای کسب ظرفیتهای لازم برای دستیابی به نتایج برجسته را دارند ، این  باور وجود دارد  که ظرفیت های جسمانی به طور عمده  بوسیله ژنتیک تعیین می شود .در تأیید این مطلب می توان به موفقیتهای افراد یک خانواده در مواد دو و میدانی اشاره کرد .

استعدادیابی دو و میدانی در جهان
استعدادیابی ورزش دو و میدانی در جهان سابقه دیرینه ای دارد و در سالهای گذشته کشور های بلوک شرق سابق،  خصوصا کشور آلمان شرقی ، با کسب موفقیتهای بزرگ این مسئله را به اثبات رساندند ؛ به طوریکه در یک دوره از بازیهای المپیک ، آلمان شرقی با حدو 17 میلیون نفر جمعیت و وسعتی کمتر ، توانست در ورزش دو و میدانی ، از نظر کسب مدال ، کشورهای پیشرفته ای چون آمریکا و شوروی را که به نسبه جمعیت و وسعت بیشتری دارند ، پشت سر گذارد .راز موفقیت برنامه های استعدادیابی مورد اجرای کشورهای شوروی و آلمان شرقی سابق ،  وابسته به سیستم بسته حکومتی آن ها و وابسته بودن  نظام استعدادیابی جامع به برنامه های توسعه ورزش مدارس کشور بوده است.در این کشور ها استعدادیابی ، جذب و حمایت و پرورش استعدادها طی سه مرحله  صورت میگرفت ؛ و بین مراحل، افراد انتخاب شده زیر نظر معلم ورزش  واجد شرایط بخصوص یا مربی واجد شریط تحت آموزش قرا می گرفت و بدین ترتیب فرایند استعدادیابی ، با توسعه استعداد پیوستگی نزدیکی پیدامی کرد و کنترل تمرینات در بین مراحل نیز اطلاعات ارزشمندی در مورد حساسیت نوجوان نسبت به تمرین ( پاسخ به تمرین ) بدست می داد. 

اکنون نیز  اکثر کشور های جهان ، خصوصا کشور های در حال توسعه ، به استعدادیابی توجه ویژه ای مبذول داشته و در این زمینه سرمایه گذاری می کنند . موفق ترین این کشور ها کشور قطر است  . قطر با تأسیس مرکز استعدادیابی و پرورش استعدادها ، نتایج خوبی در ورزش دو ومیدانی بدست آورده است .کشور چین نیز سیستمی برای استعدادیابی دارد که با برنامه های آموزشگاهها بستگی نزدیکی دارد و مسئولیت توسعه استعدادها ، مانند آلمان شرقی ، بعهده مربیان حرفه ای است . 
استعدادیابی در ایران  
طی سالهای گذشته استعداد یابی در ورزش دو و میدانی به دفعات مطرح شده و کارشناسان تحقیقات سودمندی انجام داده اند ،  ولی از تلاشهای به عمل آمده ، نتیجه ای حاصل نشده است .

دلایل عدم موفقیت برنامه های استعدادیابی کشور
نگاه محدود به استعدادیابی و مستقل دیدن آن ، بدون در نظر گرفتن ادامه راه ( جذب و حمایت و توسعه استعدادها )  و بی ارتباطی با سازمان ورزش کشور. بی توجهی به نتایج مسابقات رده سنی نونهالان ، نوجوانان و جوانان ، همچنین مسابقات آموزشگاه ها در مقاطع ابتدائی ، راهنمایی و دبیرستان،  از جمله دلایل موفق نشدن برنامه های استعدادیابی بوده است  .
سازمان یک برنامه استعدادیابی
برای اطمینان از تأثیر سازمان یک برنامه استعدادیابی ، و زیر پوشش قرار دادن تعداد بیشتری از بچه ها ، برقراری ارتباط نزدیک با تشکیلات ورزش مدارس کشور الزامی است .اکنون با توجه به اجباری کردن درس دو و میدانی  در سال ششم ابتدایی که دانش آموزان در سنی که برای اولین مرحله استعدادیابی ( مرحله عمومی ) مناسب است قرار دارند ، فرصت خوبی برای برقراری تلاشهای موثر در این زمینه پیش آمده است .همکاری وزارت ورزش و جوانان،  فدراسیون دو و میدانی و سازمان ورزش مدارس کشور در به ثمر رسیدن هر برنامه استعداد یابی سودمند خواهد بود .

چگونگی انجام کار استعدادیابی و پرورش استعدادها  
فرآیند باید سه شرط ذیل را تأمین نماید :
* جلب نظر عامه مردم و مقامهای مسئول ورزشی ( خانواده ، مسئولین ، مدرسه ، معلمان ، باشگاهها ، مربیان ، فدراسیون ، وزارتخانه ورزش و جوانان )
* به کار گیری یک مدل با ثبات برای استعدادیابیو پرورش استعداد 
* داشتن ساختار مناسب برای : اسکان ، تحصیلات ، تمرین و پیگیری مربوط به  ورزشکار نخبه

ورزش دو و میدانی تنوع مطلوبی از رشته های با قابلیتهای مختلف ( سرعتی ، توانی ، قدرتی ،مهارتی و استقامتی) در بر دارد و تعیین بموقع قوت ورزشکار در هر یک از این زمینه ها کمک می کند تا ماده ای را که برای او مناسب تر است ، تشخیص دهیم.  هنر تشخیص استعداد



  • ۹۵/۰۱/۱۳
  • مهدی نیک بخت

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی